Ne daj bože da mi ikad više ovo treba lol Mada, ako mi neko bude ponudio platu od 3000 evra i naviše, verovatno ne bih mogao da odbijem i plaćao bih ovako.Danas je počeo sa radom portal za frilensere preko koga možete podneti poresku prijavu za prihode ostvarene od lica koja prilikom isplate ne obračunavaju i ne plaćaju poreze i doprinose u Srbiji (dakle, najčešće za prihode od stranih poslodavaca, rad na raznim portalima poput Upwork itd). Prijavite se elektronskim sertifikatom, možete i zavesti čisto za sebe datume svih uplata, pa da vam automatski obračuna dinarsku protivvrednost na dan uplate, pa da ne morate brinuti ni o množenju i sabiranju više prihoda... Odaberete jedan od 2 ponuđena modela za frilensere (prvi model povoljniji za manje iznose, drugi za veće i obavezno uključuje određeni minimalac za PIO, i može se model menjati prilikom svake uplate, tj. u svakom kvartalu se odabere ono što vam u tom trenutku više odgovara) i plaćaju se porezi i doprinosi u skladu sa poslednjim izmenama relevantnih zakona. Prijave se podnose ukoliko ste imali bar jedan prihod u kvartalu, a ukoliko računica pokaže da treba i da platite, generisaće se i uplatnica sa QR kodom (npr. plaćanje za zdravstvo je obavezno samo za one koji ga ne plaćaju po drugom osnovu, tj. nisu inače negde drugde zaposleni).https://frilenseri.purs.gov.rs/
U tom slučaju, ako bi imao samo jednog poslodavca iz inostranstva od kog bi imao i redovna (visoka) primanja, trebalo bi da razmisliš i o otvaranju d.o.o, eventualno budeš preduzetnik, ako prođeš test samostalnosti koji je pomalo dvosmislen pa i ako ti smatraš da si ga prošao iako imaš samo jednog poslodavca, poreska u kontroli možda utvrdi drugačije, pa je malo škakljiva tema. Bilo d.o.o. ili preduzetnik, tu su prava nešto veća, mogućnost uzimanja kredita, godišnji itd, i možda manji porez, što opet zavisi od redovnosti i visine prihoda, dok frilenseri su oni koji nemaju neka posebna prava (tek sad konačno mogu imati staž, opet zavisno od visine prihoda), ali imaju i slobodu da rade sa prihodima šta žele bez ikakvih pravdanja od čega je zarada, za sve je isto, bio to strani poslodavac sa kim imaš neki ugovor ili ne, bez obzira na oblast, pa je ok što se tiče jednostavnosti i ne treba ti knjigovođa, ništa se ne vodi od knjiga, a uz ovaj portal lako je obračunati i platiti porez i doprinose.Ne daj bože da mi ikad više ovo treba lol Mada, ako mi neko bude ponudio platu od 3000 evra i naviše, verovatno ne bih mogao da odbijem i plaćao bih ovako.![]()
Kad smo kod toga, dosta frilensera je očekivalo da neće morati da plaćaju pio uopšte, a ni zdravstveno ako ga ne žele, ali ništa od toga, naši zakoni ne dopuštaju tu opciju, u državne fondove moraju da se slivaju pare, a da li će dodatno i u privatne, to je već po želji i mogućnosti pojedinaca. Ali eto, bar su uveli dva modela, pa pio ne mora za manje iznose. Ovi koji su zaposleni, ali rade i frilens pored redovnog posla, takođe moraju pio da plaćaju i to im utiče samo dodatno da im se koeficijent za penziju eventualno malo poveća (mada ko zna šta će biti za 30 godina, mogu formule za obračun penzija da promene preko noći, pa uplaćivao ti u fond mesečno 25k ili 125k, ništa nije sigurno, valjda zato dosta ljudi, a naročito mladi, radije bi bruto na ruke pa sami da odluče šta će sa novcem).Ali sviđa mi se ova opcija da se vodiš kao zaposlen u firmi koja je registrovana ovde i da plaćaš porez i PIO.
Baš sam hteo da pitam ko je Saša i kako je ovo uopšte dospelo u javnost.A ovo je poslala Saši Mirkoviću? I on je objavio? Kakvo govedo od čoveka...
Tek?Ide Exit. Tresem se, jer mi ove godine 10 godina od prvog Exita.
Nisam iznenadjen.A ovo je poslala Saši Mirkoviću? I on je objavio? Kakvo govedo od čoveka...
Ja znam da delujem ko da imam godina ko pokojna Lilibet Druga, al' još mi daju 25.Tek?