Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Ne postoji idealno rešenje. Ranije sam bila za proporcionalni sistem jer daje veću moć publici, ali isto tako i veću mogućnost da se dekra. B&D su organizovali hotelsko glasanje jer su mislili da se menja sistem. Dobra stvar je što u ovakvom glasanju kakvo je sad to se maksimalno obezvređuje jer nije bitno da li imaš 2 glasa više od drugog mesta ili 20 000 (pokradenih). Ali onda opet imamo situaciju Breskvica gde je narod nezadovoljan što ubedljiv pobednik publike nije i konačni pobednik. Ni sama ne znam šta bi bilo pametno.

Ne postoji idealno rešenje. Ranije sam bila za proporcionalni sistem jer daje veću moć publici, ali isto tako i veću mogućnost da se dekra. B&D su organizovali hotelsko glasanje jer su mislili da se menja sistem. Dobra stvar je što u ovakvom glasanju kakvo je sad to se maksimalno obezvređuje jer nije bitno da li imaš 2 glasa više od drugog mesta ili 20 000 (pokradenih). Ali onda opet imamo situaciju Breskvica gde je narod nezadovoljan što ubedljiv pobednik publike nije i konačni pobednik. Ni sama ne znam šta bi bilo pametno.
Daje na težii svakako jer sem fanova većina ljudi pojma nema da se krade na glasovima.
Po meni je 5 glasova po broju više nego dovoljno.

Ni ja na verujem da je proporcionalni sistem nužno bolji za ovakve situacije, jer mi smo prosto takav svet pa bismo i tako muljali i onda bi to bilo još očiglednije, već da bi se glasanje moglo više regulisati nekakvim verifikacijama i procedurama, da li preko kartica ili kako već.

U svakom slučaju takve pokušaje treba sankcionisati, ali kod nas niko nema ni volje, a verovatno ni kapaciteta da se time ozbiljnije bavi.

Može da bude proporcionalni, ali da se ograniči koliko je maksimalno moguće dobiti poena od publike kako bi se ekstremne situacije nameštanja regulisale.

Recimo ako se raspodeljuje 290 poena na 14 pesama (50% publika, a žirijevih 50% raspodeljuje 5*58), onda nek maksimalan mogući broj od publike bude 90 (od žirija je 5*12=60) i da ne može preko toga čak i da proporcijom treba, a ostalih 200 se proporcionalno rasporede na ostalih 13 pesama.

Slažem se za 5 ili 10 glasova po broju umesto 20, to bi definitivno bilo dobro, ili još bolje da ostane 20, ali da za jednu pesmu možeš maksimalno 5 puta, pa ko oće da glasa npr za 4 pesme po 5 puta može, ali ne može 20 puta za jednu.

Ne mora ni skroz proporcionalni ni skroz 1-12, može i neki mešoviti ako bi smanjio probleme. Najgori sistem su mi superfinala, pošto tu žiri faktički ni nema poente, a vrlo često se glasa protiv pesama umesto za.

Na Eesti Laulu recimo sa 2 poena od žirija i 12 od publike možeš ući u top 3 (superfinale), a onda ćeš u superfinalu (koje je 100% tvt) biti favorit zbog tih 12 od publike.

U 2026 godini postoji toliko sitema koji mogu da spreče barem delimično “krađu” i organizovano glasanje, kao što je npr putem aplikacije, online, ograničiti na 5 fazon glasova, putem bankovne kartice itd. Tako da ovaj sistem koji RTS drži od fazon Jugovizije ili kad god se pojavila mogućnost glasanja putem poziva je zaista već blamantna.

Ne vredi da spominjem da opet imaju 5 ljudi u žiriju od kojih će verovatno opet jedan biti 50+ a drugi 70+. Meni je zaista tužno da RTS niti jednu aposlutno kritiku ne može da uvaži, jer te kritike mogu samo dobro da im donesu.

Žiri bi trebalo da bude raznovrsniji i brojniji i nije mi jasno zašto makar tu nisu napravili promene, jer im to ne remeti koncept. Kod nas je inače teško pronaći nekoga ko nije u bilo kakvom privatno-poslovnom odnosu sa učesnicima ili autorima pesama, doslovno su svi povezani, pa i takva vrsta favorizovanja utiče kada je njih petoro odlučuje.

Last edited:
Iako je Austrija ove godine domaćin i ne puca za plasman na ESC-u ipak angažuju neverovatnih 43 članova žirija iz raznih sfera biza. 70% iz sveta muzike. Njih toliko će odlučivati za njihovo nacionalno takmičenje.

Pet je zaista premalo! I starosna dob bi trebala da se ograniči : )

Pa i Hrvati imaju po 20 članova, svaki centar ima 5 članova žirija, ne znam šta je RTS-u teško da ih “iskopira” i ima žiri iz BG, NS, Niša, Subotice i KG fazon gde će u svakom biti 4-5 ljudi. U svakom slučaju opet će 5 ljudi odlučiti pobednika

Pa i Hrvati imaju po 20 članova, svaki centar ima 5 članova žirija, ne znam šta je RTS-u teško da ih “iskopira” i ima žiri iz BG, NS, Niša, Subotice i KG fazon gde će u svakom biti 4-5 ljudi. U svakom slučaju opet će 5 ljudi odlučiti pobednika
Imali su ukupno 12 članova iz 4 grada. U svakom slučaju poželjnije od p e t!
Naftalinske dede i babe čiji je muzički sud, ukus i racio (pre) stao još u prošlom veku bolje da čuvaju unuke i šetaju po Keju.

Back