Mislim da je Švjontek samostalno podigla nivo ženskog tenisa ove godine. Bila je toliko izuzetna i ispred svih drugih teniserki prošle godine (imala je više poena od 2. i 3. na svetu zajedno) da mislim da je to primoralo druge teniserke da podignu svoj nivo, što je rezultiralo prilično jakom sezonom za najbolje igračice. Nema tu auru alfa ženke kao Vilijams ili Graf i nekad vrlo očigledno pati od nedostatka samopouzdanja, ali je neverovatno konstantna (na 15 od 17 turnira ove godine je stigla do bar četvrtfinala a jedina dva poraza pre toga su joj bila od Ribakine koja je bila nisko plasirana jer na Vimbldonu prethodne godine nisu dodeljivali poene i od Ostapenko koja je uvek opasna za velika imena). Takođe, u retkim prilikama kad zapravo igra najbolji tenis, deluje zastrašujuće i kao da igra drugi sport, kao sad na završnom kada je izgubila samo 20 gemova u 5 mečeva protiv top 8 teniserki, što se nikad u istoriji nije desilo. Biće zanimljivo pratiti njen razvoj, jer mislim da ima potencijal da bude ATG (7+ Slemova), ali videćemo.
Gof je naravno talenat i već 3 godine je u vrhu, sa relativno konstantnim rezultatima, ali joj je domet nekako uvek četvrtfinale, eventualno polufinale i onda uglavnom izgubi od najbolje rangiranih teniserki. Ove godine je napravila iskorak u rezultatima i pošto ima tek 19 godina, normalno je očekivati velike stvari od nje. Talenat je tu, ali mislim da ima neke velike rupe u igri (forhend je i dalje jedan od najlošijih u top 50) i onda je svaka dobra teniserka spamuje na isti. Ipak i dalje očekujem velike stvari od nje.
Sabalenka i Ribakina su dobre teniserke, posvećene i velike radnice, ali mislim da nisu kapacitet za više od 2-3 Slema. U nekoj jačoj eri verujem da bi obe bile bez Slema.
Žaber i Pegula za par meseci pune 30 godina, tako da sumnjam da će uspeti da ugrabe Slem osim ako se žreb potpuno ne raspadne u njihovu korist, što se nije desilo poslednje dve godine. Žaber je imala priliku života na Vimbldonu, ali se stvarno izblamirala protiv Vondrušove i zaista ne bih voleo da je vidim u još jednom finalu Gren Slema jer uvek igra kao potpuni klovn i upropasti svako finale u kojem se nađe.