Moje mišljenje od 94 dinara:
Kad smo kod poređenja prvo i drugoplasirane pjesme ove godine, svoje mišljenje i doživljaj nisam previše iznosio u temama da me ne bi neko prozvao da mračim ili da sam, ne daj Bože, ljubomoran. RTTD mi je bila odlična od početka i bilo mi je jasno da osvaja Doru, logično, ali ma koliko da sam je vrtio i na Spoti i na YT na poslu (a vrtio sam dosta), nijednom nisam imao osjećaj da pobjeđuje na kraju, i to sam i napisao i prije pobjede na Dori, da mislim da može top 5 kao Konstra sigurno, ali ne vidim pobjedu nikako, kao što mi je bilo teško da zamislim CCC kao pobjedničku pjesmu.
To sam isto mislio za The Code sve do prve probe kad me oduševilo i pjevanje i koncept nastupa (garderoba ne) i od tad mi je djelovalo da može d'uzme prije svih. Moj komentar nakon prve probe 'ovo bi mogao biti pobjednički nastup', a nakon nastupa u finalu rekoh 'ma ja mislim da je to to'.
Bilo mi je jasno da uzima žiri i prije odgledane probe za žiri, i to je bilo apsolutno zasluženo, a iako je Sliman kiksnuo, ipak mislim da je razlika između Nema i njega trebalo da bude manja, a samim tim i razlika između Slimana i Lazanje veća. Bilo kako bilo, mislim da je zaslužena pobjeda ali isto tako je potpuno razumljivo zašto su ljudi ljuti, tako da se ne bih složio da je univerzalno prihvaćen pobjednik - možda među evrofanovima da, ali oni su odmah i bez prigovora prihvatili Ukrajinu kao pobjednicu 2022. i i dan danas mnogi ubjeđuju druge da onih 437 + skoro 200 nisu došli iz podrške i sažaljenja nego da bi svakako, i bez rata, dobili skoro sve te bodove. Kako da ne

Mislim, ja pjesmu volim i bolja mi je mnogo od drugoplasirane Britanije i jedna mi je od dražih pobjedničkih u posljednjih 10 godina, ali nema šanse da bi bila iznad petog mjesta da nije bila ta situacija (kamo sreće naravno da do rata uopšte nije ni došlo).
Ovako, ne dolaze negativni komentari samo iz Srbije i Hrvatske, naletim i na druge 'lokalce' da kritikuju pobjedu jer nije 'po volji naroda', a isto se ne bih ni složio da ispada da Švicarska 'dijeli drugo mjesto' kod publike zbog Izraela i Ukrajine, jer bi Ukrajina sa ovom pjesmom svakako nagurala 250 poena, jednostavno, premoćna je, kao i Shum što je bila onomad, nevezano za rat. Izrael jeste druga priča i to je vidno organizovano glasanje.
Vraćamo se na šbbkbb naravno, a kao što smo pisali i ranije, uz Joosta u igri, teško da bi Švica dogurala do 200p od publike, tj. ne bi sigurno, ali i drugi iz top 4 bi imali manje poena, pa ko zna na šta bi izašlo.
Stoji da je i vokalno, i nastupom, i pjesmom zaslužena pobjeda ali isto tako da izgleda kao da je 'napumpana' poenima žirija da se ne bi desio određeni scenario.
Iskreno, da sam Hrvat, bio bih jako ljut na ovaj ishod tako da razumijem sve, mada stvarno, i 208 poena i top 3 kod žirija je fantastičan rezultat, ali ipak nedovoljan.
2 godine za redom djeluje kao da pobjeđuje onaj koga su suptilno i organizatori priželjkivali kao pobjednika, tako da, sve teorije zavjere donekle imaju i pokriće a razlog za ljutnju i kritikovanje glasanja je svakako opravdan.