ch Švajcarska 2024: Nemo - The Code

Ako već idemo tom logikom onda nijedan pobednik, ESC-a (osim Maneskina) u poslednjoj deceniji nema karijeru.
Pa nema lol. Eventualno po svojim zemljama (lorin ni to lol) al van toga maneskin prvi i poslednji u zadnjih 30 godina bar

Velika vecina esc i pze izvodjaca preocajno vodi karijere svakako ja ne znam ko savetuje te ljude ni sto uopste dolaze

U fazonu da treba da se povučemo i da je to takmičenje koje je izgubilo smisao i u kome za nas nema mesta. I s jedne strane je i u pravu.
Tako je, nema mesta za pevače poput nje koji su poslednji put imali relevantnu pesmu 2004.
Najveća promena u ESCu u poslednjih 10ak godina je što su bogate zemlje sa dobrim muzičkim scenama počele da se trude, a našu muzičku scenu je u međuvremenu zamenio autotune i chatgtp pesme o koksu i ponižavanju žena.

Zena nam se doslovno neće skinuti sa vrata jer je ESC jedino gde može da dođe do izražaja. Očekujem je opet za koju godinu gde će zahvaljujući žiriju da pobedi sa tipa 5. mesta, ko i ovaj Nemo.

Lorin da ima karijeru ne bi se stalno opet vracala na melfest. Bukvalno nijedna pesma izmedju euforije i tatu nije chartala, turneje su joj manji festivali i svedski podrumi

Ako pod karijera podrazumevas da moze da zivi od toga i instagram sponzorstva onda ima karijeru a da je nesto napravila nije
Lorin je zaradila skoro 2 miliona dolara samo od Tattoo. Rekao bih da je više nego uspela. Pritom, nikad nije ni želela da bude mejnstrim pevačica.

Last edited:
Moje mišljenje od 94 dinara:

Kad smo kod poređenja prvo i drugoplasirane pjesme ove godine, svoje mišljenje i doživljaj nisam previše iznosio u temama da me ne bi neko prozvao da mračim ili da sam, ne daj Bože, ljubomoran. RTTD mi je bila odlična od početka i bilo mi je jasno da osvaja Doru, logično, ali ma koliko da sam je vrtio i na Spoti i na YT na poslu (a vrtio sam dosta), nijednom nisam imao osjećaj da pobjeđuje na kraju, i to sam i napisao i prije pobjede na Dori, da mislim da može top 5 kao Konstra sigurno, ali ne vidim pobjedu nikako, kao što mi je bilo teško da zamislim CCC kao pobjedničku pjesmu.
To sam isto mislio za The Code sve do prve probe kad me oduševilo i pjevanje i koncept nastupa (garderoba ne) i od tad mi je djelovalo da može d'uzme prije svih. Moj komentar nakon prve probe 'ovo bi mogao biti pobjednički nastup', a nakon nastupa u finalu rekoh 'ma ja mislim da je to to'.

Bilo mi je jasno da uzima žiri i prije odgledane probe za žiri, i to je bilo apsolutno zasluženo, a iako je Sliman kiksnuo, ipak mislim da je razlika između Nema i njega trebalo da bude manja, a samim tim i razlika između Slimana i Lazanje veća. Bilo kako bilo, mislim da je zaslužena pobjeda ali isto tako je potpuno razumljivo zašto su ljudi ljuti, tako da se ne bih složio da je univerzalno prihvaćen pobjednik - možda među evrofanovima da, ali oni su odmah i bez prigovora prihvatili Ukrajinu kao pobjednicu 2022. i i dan danas mnogi ubjeđuju druge da onih 437 + skoro 200 nisu došli iz podrške i sažaljenja nego da bi svakako, i bez rata, dobili skoro sve te bodove. Kako da ne :D Mislim, ja pjesmu volim i bolja mi je mnogo od drugoplasirane Britanije i jedna mi je od dražih pobjedničkih u posljednjih 10 godina, ali nema šanse da bi bila iznad petog mjesta da nije bila ta situacija (kamo sreće naravno da do rata uopšte nije ni došlo).

Ovako, ne dolaze negativni komentari samo iz Srbije i Hrvatske, naletim i na druge 'lokalce' da kritikuju pobjedu jer nije 'po volji naroda', a isto se ne bih ni složio da ispada da Švicarska 'dijeli drugo mjesto' kod publike zbog Izraela i Ukrajine, jer bi Ukrajina sa ovom pjesmom svakako nagurala 250 poena, jednostavno, premoćna je, kao i Shum što je bila onomad, nevezano za rat. Izrael jeste druga priča i to je vidno organizovano glasanje.

Vraćamo se na šbbkbb naravno, a kao što smo pisali i ranije, uz Joosta u igri, teško da bi Švica dogurala do 200p od publike, tj. ne bi sigurno, ali i drugi iz top 4 bi imali manje poena, pa ko zna na šta bi izašlo.
Stoji da je i vokalno, i nastupom, i pjesmom zaslužena pobjeda ali isto tako da izgleda kao da je 'napumpana' poenima žirija da se ne bi desio određeni scenario.

Iskreno, da sam Hrvat, bio bih jako ljut na ovaj ishod tako da razumijem sve, mada stvarno, i 208 poena i top 3 kod žirija je fantastičan rezultat, ali ipak nedovoljan.
2 godine za redom djeluje kao da pobjeđuje onaj koga su suptilno i organizatori priželjkivali kao pobjednika, tako da, sve teorije zavjere donekle imaju i pokriće a razlog za ljutnju i kritikovanje glasanja je svakako opravdan.

Dovoljno mi je samo da znam da bi pobjedio sa 185 poena publike - p r e j a d n o

Znači faktički je mogao ne biti u top 5 publike i biti pobjednik. Ogroman horor sistem.

Jako fejk kao i sama pjesma nastala u onim horor kampovima na osnovu nekakvih ispitavanja i pizda materinih. Plus namjerno potenciranje tih nonbinarija izmišljotina kojima nas Amerikanci uništavaju. Vještački, isforsirano, plastično - da, pravi žiri pobjednik!

Pobjednik u polufinalu iza nebitne Armenije

IMG_2026.gif

Lorin je zaradila skoro 2 miliona dolara samo od Tattoo. Rekao bih da je više nego uspela. Pritom, nikad nije ni želela da bude mejnstrim pevačica.
Neće da bude mejnstrim pevačica a snima mejnstrim pesme. Make it make sense. Nije kao da je Loreen neka underground, avangardna umetnica. Ona da je mogla, bila bi zvezda, ali je nažalost nakon Euforije je preočajno vodila karijeru u Švedskoj, pre svega. I Euphoria i Tattoo su toliko generic mainstream pesme, da ne može gore.
Da se razumemo, ja sam nju gotivila sve do prošle godine kada me je razočarala jer je došla nakon 11 godina sa maltene copy paste pesmom. Nastup fenomenalan, vokal predobar, ne najbolji te godine.
Ona je zaista imala potencijala za svetsku karijeru, ali kada ne iskoristiš momentum (a imala ga je posle 2012.) teško da možeš da se vratiš na neki nivo. Ja nikada ne čujem ljude da pričaju o njoj, samo ESC fanovi.

Tako da realno, samo Maneskin su napravili karijeru posle pobede, pre njih Helena u Grčkoj, a Šerif u Srbiji. Mislim da su ostali anonimusi čak i u svojim državama.

Da li je iko sa foruma lično učestvovao ove godine na evroviziji pa da se ljuti? 🙂
Zanimljivo da vam glasovi žirijia odgovaraju a isti taj "profesionalni" žiri je izdigao neke nebitnoće npr Australiju 2017., Švedsku 2018. i još neke druge, ali da, sada se verovatno "iskupio" za sve.
Doduše i da je moj favorit u pitanju, i ja bih konstantno vrteo jednu te istu priču.
Niti mi je Švajcarska bila favorit a ni Hrvatska. Hrvatska mi je u top 10, Švajcarska tamo negde 20 i neko mesto. Ali da, Hrvatskoj je ove godine oduzeta pobeda.
Nemam problem sa tim jer je Nemo bio pobednik žirija, bio je bio fantastičan, ali stvarno toliko fantističan da dobije toliko 12-ica?! .. a godina odlična, bilo je još nekoliko kvalitetnih pesama/izvedbi koje nisu baš toliko dobro prošle.
EBU treba da vrati novac od SMS glasanja za Hrvatsku i još neke zemlje, jer pored dve tvt političke mašinarije ovo je bila nemoguća misija za preskočiti glasove žirija i biti pobednik.

Meni je samo drago kada favorit kladionice ne pobedi, cak sa tolikim procentima. Ove godine kladionice su par puta bas zestoko pogresile, sto mi je bas zbog kladionica veoma drago.

Nije nikom oduzeta pobeda. Pobedio je najbolji ove godine i to je to. Da je pobedio Izrael pa da se dovodi u pitanje, ali ne, pobedila je najoriginalnija pesma uz najoriginalniji nastup i odličan vokal. Bar Hrvatska nije zakinuta, iznad trećeg mesta Lazanja zaista nije mogao kod žirija s obzirom na kriterijume koje bi trebalo da uzmu u obzir prilikom glasanja. Francuska možda jeste malo zakinuta od strane žirija. Švajcarsko peto mesto ne treba posmatrati isključivo kao mesto, već uzeti u obzir i broj poena (zamalo četvrti) i to bez dijaspore. Dodatno Hrvatska je očigledno sa namerom bojkotovala Švajcarsku kao direktnog konkurenta, pa upravo kod njih je Nemo najlošije prošao, sa ukupno 1 poenom, dok je Švajcarska uzvratila Hrvatskoj sa čak 18 poena. Prema tome, ne treba gledati samo parametre koji se vama dopadaju, već sagledati širu sliku.

Naravno da uvek bude poneki sporan plasman i kod žirija i kod publike, možda i ove godine, ali prvo mesto je prilično čisto.

Nije nikom oduzeta pobeda. Pobedio je najbolji ove godine i to je to. Da je pobedio Izrael pa da se dovodi u pitanje, ali ne, pobedila je najoriginalnija pesma uz najoriginalniji nastup i odličan vokal. Bar Hrvatska nije zakinuta, iznad trećeg mesta Lazanja zaista nije mogao kod žirija s obzirom na kriterijume koje bi trebalo da uzmu u obzir prilikom glasanja. Francuska možda jeste malo zakinuta od strane žirija. Švajcarsko peto mesto ne treba posmatrati isključivo kao mesto, već uzeti u obzir i broj poena (zamalo četvrti) i to bez dijaspore. Dodatno Hrvatska je očigledno sa namerom bojkotovala Švajcarsku kao direktnog konkurenta, pa upravo kod njih je Nemo najlošije prošao, sa ukupno 1 poenom, dok je Švajcarska uzvratila Hrvatskoj sa čak 18 poena. Prema tome, ne treba gledati samo parametre koji se vama dopadaju, već sagledati širu sliku.

Naravno da uvek bude poneki sporan plasman i kod žirija i kod publike, možda i ove godine, ali prvo mesto je prilično čisto.
Prilicno čisto ali dosadno i neprimetno. Lazanja ce ga oduvati u popularnosti. Kao sto je Eleni oduvala Netu i tako dalje, Nemo ulazi u klub dosadnih i nebitnih pobednika. Pa Grkinja trenutno rastura.

Pa Grkinja je organska zvezdetina s organskim hitom. A ne nonbinary sklepotina za potrebe ESC-a.

Eleni je ustvari stvarna pobjednica 2018. Mirko je to još tada rekao 😍

Opet se vraćamo u mračno doba kakvo su Šveđani napravili od 2013. Posebno kad su sebi namjestili da onaj smor 2015. pobijedi. Šteta, jer smo bili krenuli na bolje s Maneskinom, Shum, Konstraktom, Kaarijom, Lazanjom… Ali ne, vidjeli su oni da je vrag odnio šalu pa brže bolje skidaj prašinu s Čupave, daj joj običnu pjesmu, nastup od 10000000000 eura jer bez njega ne bi pobijedila, i namjesti joj pobjedu pomoću žirija. Jbg ne puši publika više nastupe, nismo u 2010. A oni se prepali da će flopirati kao 2000ih dok su pobjeđivali organski hitovi.

Back