ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

dara-bubamara-puno-kosta.gif
Mami(m) , Mami(m) Marko, samo ti mami(m)
 
Sada konačno i Srbi i Hrvati sa foruma neće morati da govore naše-vaše polufinale, kad je sad konačno posle 6 godina - naše :D

Ako napišem da je ovo polufinale jače, smatram prema nominalnoj snazi zemalja, glasačkim šablonima i činjenici da su neki fan favoriti, ako pobede nacionalna finala gde su ubedljivi favoriti, ovde (Finska i Češka prvenstveno) i slično. Znam da imamo samo 3 pesme :ROFLMAO:

Da vidimo otprilike na čemu smo sa ovim informacijama kojima raspolažemo:

:hr: Ponovo u nominalno jačem polufinalu. Smatram da, ako odaberu Harmoniju (naravno, uz adekvatan nastup), imaju jako dobre šanse za finale.

:ie: Ima par interesantnih pesama na njihovom NF, ali svakako, za ulazak u finale u ovom društvu i to bez žirija, moraće da urade nešto baš, baš upečatljivo da skrenu pažnju na sebe.

:lv: Komentar kao za Irsku. Jedina su zemlja baltičkog trija, mogu da očekuju neke poene možda od Irske i Norveške štagod poslali, za ostalo će morati da se potrude.

:mt: Ne pratim im nacionalno finale, ali nakon neuspeha iz 2021. (očekivali pobedu, završili sedmi) mislim da su malo spustili gas. Nema potrebe ovde za dubljom analizom jer će možda i pesmu da promene ko god pobedio, ali svakako će im bez žirija biti mnogo, mnogo teže.

:no: Pesme koje su u krugu favorita za pobedu (Honestly, Queen of Kings, Masterpiece i Ekko inni meg) bi trebale da budu dovoljne za finale u novom sistemu glasanja, osim ako konkurencija ne bude baš paklena.

:pt: Iako se Portugal smatra jednim od najvećih gubitnika ukidanja žirija u polufinalu, činjenica je da su svoje poslednje 3 kvalifikacije overavali iz top 5 polufinala televotinga (Sobral prvi, Mamba peta, Maro četvrta po glasovima publike), a da se u poslednje dve godine razlika stvorila tek u finalu. Imaju par interesantnih opcija na NF, ako te pesme odaberu, dolaze sa korektnim šansama za treće u nizu finale.

:rs: Imamo dosta prijateljskih zemalja, sračunali ste nam sigurne bodove već, ali moram da naglasim da smo 2017. imali Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Makedoniju, pa i komšije Bugarsku i Mađarsku, pa ipak ispali. Svakako, treba poslati dobru pesmu, i onda će se, nadam se i na te sigurni glasove zalepiti i mnogi drugi. To je recept za peto finale u nizu.

:az: Očekujem da će se gotovo sigurno okrenuti bržem zvuku, jer ih nula od prošle godine itekako opominje. Najizazovniji evrovizijski period za Azerbejdžan.

:cz: Ako odaberu Vesnu, finale je sigurno. Sa drugim pesmama, zavisi (Pam i onaj Introvert su takođe zanimljivi izbori)

:fi: Ča Ča Ča je za sigurno finale, ali čak i da odaberu najnekonkurentniju pesmu sa UMK, nisu bez šansi.

:il: Noa Kirel je jako ime. Izrael je znao da ode u kič povremeno, ali znao je i ozbiljne bopove da servira. Noina reputacija daje nadu da će ove godine to biti na mnogo višem nivou od prošle.

:md: Moldavija je svake godine favorit za ulazak u finale, iako fanovi uvek govore kako će ispasti i potcenjuju. Jednostavno, postalo je jasno tokom ovih godina da znaju da naprave dobar šou ni od čega praktično. Sa Sanstroukom ili Pašom, siguran sam da imaju finale.

:nl: Videćemo kako će ovaj duet izgledati i kakva će im pesma biti, ne mogu da naslutim zasad.

:se: Švedska je imala televoting flopova poslednjih godina. Samo su jednom bili van top 10 u polufinalu (2008, ali su ipak prošli jer ih je žiri spasio, ali ih je žiri 2010. izbacio, iako su bili u top 10 po publici). Ne znamo pesme, ali je jasno i bez toga da bi eliminacija Švedske bila ogromni šok.

:ch: Ne znamo ništa, blagi optimizam na osnovu toga da su se znatno uozbiljili od 2019. godine.
 
Mene rezultati ovogodišnjeg žreba podsjećaju na situaciju od pretprošle i prenatprošle godine kada su u prvom polufinalu bila skoro sva ''jaka'' imena tj. države sa visokim procentom kvalifikacija u finale (Švedska, Norveška, Azerbejdžan i drugi) a u drugom one ''žnj'' klase poput Albanije, Gruzije i San Marina, u svakom slučaju već se sada može namirisati da će polufinala biti prilično nesrazmjerna po jačini - prvo će očigledno kidati a drugo biti smijurija al' eto još je rano za neke prognoze...
Ne znam šta da mislim, ovako na prvu odlično nam je to što će u našoj grupi glasati baš one zemlje iz ''Velike petorke'' koje su svakako poznate po našoj brojnoj dijaspori (Italija, Njemačka i Francuska), tu su nam i Malta, Hrvatska i Švajcarska - znači imamo dovoljno ''saveznika'' (hajde da ubrojim i Norvešku i Švedsku donekle u kojima živi dosta naših ljudi).
No, svakako će nam biti čupavo ako ne odaberemo pravu stvar jer je sa nama to skandinavsko ''Sveto trojstvo'' koje skoro pa sigurno prolazi ma šta god poslali (Norveška, Finska i Švedska, barem sudeći po pjesmama sa nacionalnih izbora od kojih je većina jako dobra), onda Izrael i Češka će isto imati konkurentne pjesme najvjerovatnije, Moldavija koja je kraljica televotinga lagano ide dalje pogotovo sada kada nema žirija, za Azerbejdžan se isto ne brinem jer će se prilagoditi ovom sistemu pa tako sigurno neće poslati baladetinu i dozvoliti da im se ponovi ''krompir'' od publike kao lani već nešto tipa ''Mata Hari'', au jbt pa tu je i Holandija koja je uvijek nezgodan protivnik... :oops:
Razumijem da je statistika na našoj strani ali ne vidim razlog za prerani optimizam dok ne čujemo sve pjesme, lično bih više volio da smo u drugom polufinalu gdje bi nam bile naklonjene ''samo'' Austrija i Slovenija ali po nazivima država mi totalno jadnjikavo djeluje (ovako na prvu možda i najslabije veče ikada), k'o što već neko reče - tu neće proći samo onaj ko ne pošalje pjesmu al' šta je tu je...
Uostalom, pozicija određena žrebom nije toliko bitna u smislu koliko imaš ''televote friendly'' država već je bitnije koliko je pjesma kompetitivna i da polufinale nije klanica, Uraganke nisu imale nikoga iz ex-yu (doduše, bile su Austrija i Švajcarska) pa su se prošetale bez problema jer je bila slabašna konkurencija dok su Moje 3 i Tijana ispale iako su imale masu susjednih i dijasporskih država jer su nastupi i pjesme bili ''borderlajnerski'' plus su im dopali teži konkurenti.
 
Daco ispravka, 2017. nismo imali Sloveniju nego Hrvatsku. 😁

Njih 3 su ispale jer su se bivse Ex-yu zemlje same sabotirale zbog nacina glasanja (ziri je tu kriv).

Za Tijanj znamo zasto nije prosla.
 
Hurricane su prošle sa svega par dijasporaških zemalja u polufinalu u kojem su bile 4 vrcave pjesme koje su pjevale žene + nekoliko njih još koji su bili u top 10 u finalu, tako da ne bih rekao da im je bila slabašna konkurencija, a prošle su i po žiriju i publici.

Zaboravio sam da je Island prošle godine bio tvt finalista sa svega 39 bodova 😩

Naravno da sve zavisi od pjesme, ali kao što rekoh, u ovakvim situacijama, neka je svoga i u gori vuka, svaki poen je vrijedan.
 
Jermenska televizija je potvrdila, Brunette je predstavnik u Liverpulu.... Ovo već na osnovu dosadašnjeg materijala obećava više...samo da ne bude previše evrovizijski..

 
Šta mislite kako bi Qami Qami (JESC 2021) prošao na prosečnoj Evroviziji? Ja mislim da bi sigurno bio bar top 10.
 
Svi pretpostavljaju da je/će I polufinale (biti) jače.
Ali to sve pod pretpostavkom da će pobediti pesme za koje se očekuje da će pobediti.
Kako je beše rekao tajni agent Izzy.
Prvo skoči pa reci hop.
Da vidimo koje će pesme predstavljati koju zemlju pa tek tamo sredinom marta da kažemo koje polufinale je jače.
 
Pa i tu može biti iznenađenja. Zar ne?
Koliko puta je neka zemlja bila favorit, sa ili bez pesme, da na kraju ostanu u polufinalu.
 
Nešto ne očekujem da će se desiti totalni obrt i da će države koje inače šalju dobre pesme popustiti, a a sve države koje nisu baš poznate po tome odjednom poslati nešto bolje nego inače. Naravno ima odstupanja svake godine, ali ne toliko.
 
Pa eto Albanija je već podbacila ako gledamo prošlu godinu i velika očekivanja za nju, pa i Belgija.
 
Pa ni Albanija ni Belgija nisu neke ESC sile. Albanija prođe u finale i tamo ostvari skroz osrednji ili niži rezultat. Sa novim ESC sistemom 2021. i 2018. ne bi ni prošli u finale. Belgija kako kad, jedne godine ubodu super pesmu i naredne 2 totalno omaše.
 
Mislim da će većina birati uptempo zbog televoting ove godine, a to će biti greška.. 😉 Ali videćemo..
Brunette ima jako lepih sporiijih numera i generalno joj je stil takav, ali se bojim da će ići za glasovima publike...
 
Pa dosta zemalja ima koje su toplo-hladno npr Estonija, Litvanija,Poljska,Češka...
 
Ovaj video gore armenske predstavnice obećava, ali sam čuo neke njezine pjesme i predosadne su. Valjda nije Srbuk 2
 
Hurricane su prošle sa svega par dijasporaških zemalja u polufinalu u kojem su bile 4 vrcave pjesme koje su pjevale žene + nekoliko njih još koji su bili u top 10 u finalu, tako da ne bih rekao da im je bila slabašna konkurencija, a prošle su i po žiriju i publici.
Da, ali ako ga poredimo sa prvim polufinalom te godine itekako je bilo slabo, najviše zbog toga što je bila kamara nekih krš pjesama za koje se moglo naslutiti da su out čim su objavljene (Gruzija, Danska, Letonija, Poljska), takođe se dalo pretpostaviti da Austrija i Estonija najvjerovatnije ispadaju i da ih samo žiri može spasiti (što se na kraju nije desilo), tu je i Albanija koja je svakako bila ''tanja'' od nas pa i Moldavija (koja je prošla bolje jer su pokupovali kartice radi televotinga te muljali sa žirijem) itd.
Dakle, otkako smo saznali sve pjesme u startu se znalo da je barem nekih 6-7 zemalja lošije od nas te da će biti dovoljno za prolaz Uraganki (iako naravno uvijek postoji strah od podbacivanja), prve večeri je već bilo čupavo s obzirom da je i Albina ispala a jedine loše pjesme po meni su bile iz Australije i Sjeverne Makedonije...
Ne znam kako ko tumači da li je neko polufinale jako ili slabo, meni je svako polufinale u kojem mi je oko polovine (ili više od pola) pjesama srednjeg ili ispodprosječnog kvaliteta slabo polufinale, ako imam preko 5 (a kamoli više) njih koje su mi vrh i favoriti onda mi je jako. :p
 
Back
Top