"Pobednik Evrovizije" više nema istu težinu kao pre par godina čini mi se. Od 2012. do 2021. svaka je bila hit ili opšte poznata u Evropi. Zadnje 3 godine "Stefania" nigde nisam čuo, "Tattoo" tu i tamo ima viralnost i "The Code" slično kao Stefania.
Krize iz svakodnevnog zivota se reflektuju na ESC, pa je i to doprinelo osporavanju pobednika, a i nekako se vezalo da dve godine ziri odluci pobednika, a pre toga Ukrajina dobije to sto dobije u jeku ratnih desavanja.
Jeste Tattoo popularnija, a svaki pobednik se više ili manje osporava. Ove godine je pobedio najbolji komplet i najoriginalnija pesma, a druga stvar je što ponuda nije bila bolja.
Opet je pitanje sta znaci "najbolji", jer se to ipak svodi na licno glediste. Na primer, kad smo kod originalnosti, spocitava se da je operski deo Nemo "prepisao" iz Travijate (apropo osporavanja originalnosti drugih pesama, i ESC pesama generalno). A kad smo kod kompleta, i tu se moze diskutovati. Na primer, Francuz je doneo cistu emociju i dosad nevidjen nastup kad su balade u pitanju, mogao je i on mirne duse da osvoji megalomanski broj poena od zirija.
Tattoo je ostvarila komercijalni uspjeh baš, ovde sam čuo x puta na radiju i po lokalima da je puštaju, kapiram da većina ljudi ni ne zna da je sa ESC
Lorin je imala jako dobru startnu poziciju, zbog svog imena i jake diskografske kuce. Secam se da sam je cuo, kad sam bio u Banjaluci, na radiju doslovno pre nego sto je i pobedila na Melfestu.
Odavno je pobednik postao bitan isključivo iz ugla sledećeg organizatora i više se priča o budućem gradu domaćinu, nego o samim pesmama. Ne pamtim kada je zadnji put neko zasluženo pobedio isključivo zbog pesme. Možda Lorin 2012. u Bakuu, iako je meni te godine nekoliko pesama ravnopravno konkurisalo za tron
Dodao bih i Maneskinovu pobedu koja je ipak cista, sve ostale su pratile neke intrige. Posle pandemije, cini se da se pobednici diskretno usmeravaju ka bogatijim zemljama. Prosto, na prvom mestu je zemlja, na drugom izvodjac (ko je, sta je, kakav ima bekgraund, da li ima kontroverze), pa tek onda pesma.