Apsolutno se slažem da, čak i u slučaju ispadanja, ne bi bilo nikakvih suštinskih promena — već eventualno privremeno povlačenje sa ESC-a uz izgovor: „Nemamo trenutno dovoljno finansijskih sredstava za učešće.“
Možemo mi ovde godinama predlagati ideje — od kojih su mnoge zaista odlične — ali kontinuiranih tj. dobrih rezultata i dalje nema i ne naziru se.
Da li išta od toga o čemu ,,tupimo zube" godinama dopire do RTS-a?
Nažalost, ne. Ili vrlo neznatno. Osim promene imena u PZE i primetnog truda 2022. godine, sve ostalo iz godine u godinu stagnira ili čak rapidno opada — od kvaliteta pesama do njihovog vizuelnog identiteta.
Stičem utisak da je PZE 2025 bio neka probna, početna godina formata, dok je PZE 2022 bio vrhunac — iskorak u odnosu na Beoviziju, da, ali sada već i evidentne slučajnosti da se par konkurentnih i konkretnih pesama pijavilo baš te godine.
Pitao sam i članove OGAE-a ovde više puta, da li su ikada uputili makar sugestiju ako ne konkretno i najlogičnije pitanje RTS-u, da se napokon dozvoli izvođenje pesama na PZE-u na bilo kom jeziku (kako se to u savremenoj Evropi i radi danas), bez ograničenja na srpski i jezike nacionalnih manjina ili famozni odnos 50:50%.
Nažalost, nikada nisam dobio odgovor.
Vreme kada je emocija pesme sama po sebi bila dovoljna za vrhunski plasman odavno je prošlo — osim ako se ne radi o nekom ,,remek-delu" . A kako da se publika poveže s pesmom koja nema ni osnovni titl na engleskom? Mada sam titl takodje nije nikakav ogroman pomak već nešto što mora biti pod ,,podrazumeva se". Bilo ga je već ranije ali konstatujem to samo u prilog stagniranja i nezainteresovanosti.
Pevati samo „Mila aaaa oooo eee“, dok ostatak pesme ostaje nerazumljiv — nije put do šire publike a time ni do dobrog rezultata.Tekst pesme nije presudan faktor, ali čak i najčudniji ili najbizarniji tekst na jeziku poznatom masama, tvrdim, ima veću šansu da pronađe publiku nego onaj koji većina evropljana a time i glasača, ne razume.
Dok se taj osnovni pristup ne promeni, uz mnogo ozbiljniju i profesionalniju strategiju RTS-a ali i sugestiju onih koji verujem mogu da je upute, teško da ćemo videti stabilne rezultate — ili će se oni događati tek jednom u deset godina, a ako vam je za utehu.
Preopširno, znam i sorry, ali bar trud je za RiSpEkT.