Branimo demokratiju......tako sto glasamo za njih iz sazaljenja svake godine? Najbolje da i dogodine pobede, da bi "odbranili Evropu". Ako bude tako, da znam odmah da ne gledam. I ovako mi je ogadjena Evrovizija poprilicno nakon ovogodisnjeg finala.
Ako neko zna sta je rat i kako to izgleda, znamo mi ovde.
Ja sam se 1999. krio u podrumu, za rodjendan sam slusao sirene po prvi put. Ne bih pozeleo nikome takvo iskustvo.
Svaki dan smo se bojali da ce nas gadjati jer imamo veliku kasarnu ovde u gradu.
Za to vreme na ESCu apsolutno nikoga nije bila briga kroz sta mi prolazimo niti nam je iko pruzao podrsku osim nekih izuzetaka. Tad niko nije rekao da treba da se odbrani Evropa iako su bombe tehnicki padale bas oko centra Evrope. Naprotiv, propaganda tih istih humanista koji se sada busaju u grudi je bila takva da smo mi trebali da nestanemo sa lica Zemlje.
Kad smo se vratili na ESC, nijednog trenutka nismo kmecali i pevali o 1999. nego smo dostojanstveno birali pesme i nismo mesali politiku sa muzikom. Imali smo doduse incident 2006. sa No Name-om ali to je vec druga prica i desilo se u trenutku raspada SCG. Ali izuzev BiH pesme iz 1993. apsolutno nijedna pesma nije imala politicku konotaciju sto se ex-yu zemalja tice i hvala Bogu pa mi sa ovih prostora imamo neko dostojanstvo a vala svi zajedno smo prosli kroz prilicno teske trenutke.
Ovo sto Sovjeti (svi Sovjeti generalno a Ukrajinci posebno) rade sa ESCom je zlocnin prema umetnosti. Privatizovali su ovo takmicenje i pretvorili ga u svoju privatnu prciju a sve to uz blagoslov EBU-a. Naravno da nam je svima zao zbog svega sto se sada tamo desava jer kako rekoh........i mi sami znamo kako je to, ali hocemo da uzivamo u muzici i izglasamo najbolju pesmu. Mislim da ne trazimo previse. Ne intresuje me odbrana demokratije na muzickom festivalu, hocu da glasam i da podrzim pesme koje mi se svidjaju.